Afrika Seyahati İle Alakalı Bilmeniz Gerekenler

AFRİKA

Afrikaner dilinde Republiek Van Suid- Afrika, eskiden Güney Afrika Birliği, kısaca Güney Afrika olarak da bilinir. Afrika’nın en güneyindeki ülkedir. Kabaca 22o ve 35o güney enlemleri (kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda 1.800 km) ile 16o ve 33o doğu boylamları (doğu-batı doğrultusunda 1.600 km) arasında yer alır. Kuzeybatıda Namibia, kuzeyde Botsvana ve Zimbabve, kuzeydoğuda Mozambik ve Svaziland, güneydoğu ve güneyde Hint Okyanusu, güney batıda Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Güneydoğuda bağımsız bir devlet olan Lesotho’yu kuşatır. Yüzölçümü 1.219.090 km2’dir.

Yürütme başkenti Pretoria, yasama kenti Cape Town, yargı başkenti ise Bloemfontein’dir. Buna karşılık ekonomik ve sosyal yaşamın odağını, ülkenin en büyük kenti Johannesburg oluşturur.

Beyaz azınlığın uzun yıllar apartheid denen ırk ayrımı politikaları uyguladığı Güney Afrika 1994’de çoğunluk yönetimine dayalı demokrasiye geçmiş, daha önceki sözde bağımsız Siyah Yurtlukları Transkei, Bophuthatwana, Venda ve Ciskei de yeniden ülke sınırları içine alınmıştır.

DOĞAL YAPI

Yüzey Şekilleri

Güney Af­rika üç coğrafi bölgeye ayrılır: Geniş iç pla­to, bunu çevreleyen yarımay biçimli dağlık Büyük Yamaç ve dar kıyı ovası şeridi.

Çeşitli engebeli ve düz yüzey şekillerinden oluşan bir havza görünümünde olan iç pla­tonun ortasında yüksekliği 1.200-1.800 m arasında değişen Highveld yer alır. Batıdaki kumlu Kalahari Platosunda yaklaşık 900 m olan yükseklik, bazalt oluşumlu Lesotho bölgesinde 2.440 m’ye ulaşır. Witwatersrand Sırtı, Vaal ve Limpopo ırmakları ile kollarının su bölümü çizgisini oluşturur. Orange Irmağının güneyindeki büyük Karoo Platosunda Verneuk gibi bir dizi tuzla bulunur.

Çeşitli yerel adlarla anılan Büyük Yamaç, kuzeydoğuda ortalama 2.100 m yüksekli­ğindeki Transvaal Draken Dağlarıyla baş­lar. Natal Draken Dağlan olarak bilinen gü­ney uzantılarında yüksekliği 3.300 m’ye yaklaşır. Güney Afrika’nın en yüksek nok­tası olan Aux Sources Dağı da (3.299 m) bu­radadır. Daha güneyde Sneeu (2.400 m), Nuvveveld (1.800 m) ve Roggeveld (1.500 m) gibi alçak dağlar uzanır.

Büyük Yamaç’ın batı kıyıları boyunca uzanan kesiminde platoyla iç içe geçmiş alçak Bokkeveld ve Kamies dağları daha güneyde yerini yükseklikleri 1.500-2.300 metre arasında değişen bir dizi kıvrılmış sıra dağa bırakır.

Genelde yüksekliği 150 m’nin altında olan kıyı ovası bazı yerlerde 5 km’ye kadar dara­lır. Ovanın en geniş kesimleri batıda 50 km’yi, KwaZulu/Natal’ın kuzeyinde de 130 km’yi bulur. Genellikle dümdüz ve tekdüze bir biçimde uzanan kıyı şeridi güneybatıda girintili ve çıkıntılı bir görünüm alır.

İklim

Güney Afrika’da ılıman bir astropik iklim hüküm sürer. İklim koşullarını be­lirleyen başlıca etkenler astropik yüksek ba­sınç kuşağı, doğu kıyılarında güneye doğru akan sıcak Agulhas Akıntısı, batı kıyıların­da kuzeye doğru akan soğuk Benguela Akıntısı ve sıcaklar üzerinde yumuşatıcı bir etkide bulunan iç platodaki yükseltilerdir.

Alçalarak çeşitli kollara ayrılan yüksek kesimdeki hava kütleleri bütün yıl boyunca ülke üzerinde dolaşır. Kış mevsiminde (haziran-ağustos) kutuptan gelen soğuk hava kütleleri güneybatı, güney ve güneydoğu kıyılarını ve bazen güneydeki iç kesimleri et­kiler. Bu kütlelere eşlik eden soğuk cephe­ler yağmur ve kar getirir. Yaz mevsiminde (aralık-şubat) Atlas Okyanusuna bağlı yük­sek basınç sistemi ülkenin güney ve batı kesimleri üzerine yerleşir. Kara kütlesinin ısınmasıyla oluşan alçak basınç, Hint Okyanusundan yağmur taşıyan tropik hava küt­lelerini çeker.

Ortalama 485 mm olan yıllık yağış miktarı doğudan batıya doğru gittikçe düşer. KwaZulu/Natal’da 1.000 mm’yi aşan yıllık yağış Kimberley’de 400 mm’ye, batıdaki Alexander Bay’de de 500 mm’nin altına kadar iner. Yazın ortalama 21-24°C arasında değişen sıcaklık Orange Irmağı vadisinde 32°C’ye kadar çıkar. Kışın ortalama sıcaklık 10 °C’ye, bazı yerlerde 4 °C’ye kadar iner. Doğu kıyılarında kış ayları daha ılık geçer. Doğu kıyısındaki Durban’da 21 °C olan yıl­lık ortalama sıcaklık, aynı enlem üzerinde bulunan batı kıyısındaki Port Nolloth’ta an­cak 14°C’dir.

CAPE TOWN

Cape Town, Afrikaner dilinde kaapstad, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin yasama baş­kenti ve Batı Kaap ilinin merkezidir. Cape Yarı­madası’nın kuzey ucunda ve Ümit Burnunun 50 km kadar yukarısında yer alır. Dünyanın en güzel doğal manzaralı kentlerinden biridir. Güneydeki düzlükler boyunca False Koyuna doğru yayılan asıl kentin bir bölümü ve banli­yöler, Masadağı ile çevresindeki tepelerin dik yamaçlarında kıvrılarak ilerler ve Masadağı Koyunu kuşatır.

Cape Town, Goodwood, Simon’s Town ve Wynberg yönetim birimlerini kapsayan kentin yüzölçümü 300 km2, ayrıca Bellville ve Kuils River birimlerini içine alan metropoliten alanın yüzölçümü ise 440 km2,dir.

Güneybatı Afrika kıyısı açıklarındaki Benguela Akıntısı kentin ılıman Akdeniz iklimi­ni daha da yumuşatır. 660 mm’yi bulan orta­lama yıllık yağışın yarısı ortalama sıcaklığın 13 °C olduğu kış mevsiminde (haziran-ağustos) düşer. Ortalama sıcaklığın 21 °C’ye çıktı­ğı yaz aylarında yağış miktarı 50 mm’nin altı­na iner. Önemli bir akarsu kaynağı olmayan kentin su gereksinimi göletlerden karşılanır. Güneyden esen rüzgârların Masadağı üze­rinde topladığı yoğun nem örtüsü, kentte ha­va kirliliğinin düşük bir düzeyde kalmasını sağlar.

Cape Town’ın eski kesimi Masadağı ve onun uzantısı olan tepelerle Masadağı Koyu arasındadır. Cape Town Garı’ın hemen güneyinde yer alan Ümit Burnu Şatosu, canlı bir semt olan Malay Mahallesi ve me­şe ağaçlarının sıralandığı Government Cad­desi boyunca uzanan Ulusal Botanik Bah­çesi ile bir üçgen oluşturur. Kentin iş mer­kezi, 1938-45 arasında Duncan Doku’nun yapılmasıyla Masadağı Koyundan kazanılan alana doğru genişlemiştir. Sanayi kuruluşla­rı doğuya doğru giden demiryolu hattı çev­resinde toplanmıştır. Kentin ilginç tarihsel yapıları arasında Eski Yüksek Mahkeme (1680), Groot Constantia Malikânesi ve 1704’te yapılmış bir kulenin bulunduğu Bü­yük Kilise (1836) sayılabilir. Modern mima­ri Avrupa ve Amerika’ya özgü üslupları yansıtır; yüksek yapılar yaygındır. Liman­dan kent merkezine doğru çevresinde önemli yapıların sıralandığı Heerengracht adlı geniş bir bulvar uzanır.

Metropoliten alanda ve kentte oturanların yarısından fazlası Renkli, yaklaşık yüzde 25’i beyaz, yüzde 20’si Siyah ve geri kalanı da As­yalılardan oluşur. Genellikle Zosa (Xhosa) dilini konuşan Siyahların dışındaki nüfusun yarısı Afrikaner dilini kullanır. En yaygın mezhep Protestanlıktır.

Metropoliten alanın başlıca sanayi dalları petrol arıtma, kimyasal maddeler, gübre, çi­mento ve otomobil montajıdır. Daha çok ge­mi onarımına dayanan kentte gıda işleme, şarapçılık, giysi, plastik ve deri eşya imalatı gibi hafif sanayiler de vardır. Turizmin önemi art­maktadır. Birçok ticaret, banka ve sigorta şir­ketinin merkezini barındıran Cape Town’da beyazlar arasında kişi başına düşen gelir, Renkli ve Asyalı topluluklara göre dört-beş kat daha yüksektir.

Uzun yıllar Güney Afrika’nın başlıca giriş kapısı olan Cape Town limanı, 1980’lerin ba­şında bu konumunu Durban limanına kaptır­mıştır. Kentin D. F. Malan Havalimanı ülke­nin üç uluslararası havalimanından biridir. Ülkeyi kuzedoğuda Zimbabve ve daha son­raki ülkelere bağlayan demiryolu ağı da Cape Town’dan başlar. 1958’de yapımına başlanan otoban ağı Cape Yarımadasının her köşesine ulaşımı sağlar.

Cape Town belediyesi 17 bölgenin ikişer temsilcisinden oluşan belediye meclisinin, yetkilerinin büyük bölümünü devrettiği beş kişilik bir yürütme komitesince yönetilir. Çe­kirdeğini Güney Afrika Yüksekokulu’nun (1829) oluşturduğu Cape Town Üniversitesi (1918) kentin en önemli eğitim kurumudur. Kentte çok sayıda kütüphane, müze ve gale­rinin yanı sıra 400’ü aşkın eğlence alanı, park ve oyun sahası vardır.

Portekizli denizcilerin 16. yüzyılda Masadağı Körfezini bulmasın­dan sonra gemilerin su ve erzak ikmali için uğradığı yörede Hollanda Doğu Hindistan Kumpanyası bir üs kurdu. Kumpanya çalışanlarının kurduğu çiftliklerle gelişen koloni, 18. yüzyılda sömürge rekabetinin hızlanmasıyla birlikte stratejik bir önem kazandı. İngi­lizlerin 1773’ten sonra Cape Town adını ver­diği yerleşme, birkaç kez el değiştirdikten sonra, 1806’da İngiliz işgali altına girdi. 1840’ta nüfusu 20 bine ulaştı ve belediye ol­du. 1859’da yapımına başlanan demiryolu hattı, yarımadanın içlerine doğru hızlı bir yerleşme sürecini başlattı. 1870’te elmas, 1886’da altın bulunması, bir göç akımına yol açtı. Kentin sanayisi Güney Afrika Savaşı (1899-1902) sırasında gelişmeye başladı. 1910’da Güney Afrika Birliği’nin oluşturul­masından üç yıl sonra çevre kasabaların bir­leştirilmesiyle bugünkü Cape Town’ın sınır­ları çizildi.

VİCTORİA ŞELALESİ (ÇAVLANI)

Afrika’daki Zambezi Irmağı, Zambia ve Zimbabve arasındaki sınırda, 108 metre derinliğinde bir boğaza dökülerek Victoria Çağlayanı’nı oluşturur. Yüksekliği ve genişliği Niagara Çavlanı’nın iki katı olan Victoria Çağlayanı’ nın en geniş yeri 1.675 metredir. Güneş ışığı ve hatta ay ışığı altında, çağlayandan saçılan su damlacıkları gökkuşakları oluşturur. Çağlayandan dökülen suların gümbürtüsü ve çevreye saçılan su damlacıklarının oluşturduğu puslu görünüm çağlayana, yerel Afrika dilinde “gürleyen duman” anlamına gelen Mosioa tunya adı verilmesine neden olmuştur. Çağlayandan saçılan su damlacıkları 300 metreden fazla yükselir ve bazen 65 km uzaklıktan görülebilir.

1855’te David Livingstone’ın keşfettiği Victoria Çağlayanı’ndaki bir hidroelektrik santral Zambia’nın Haramba kentine enerji sağlar. Cape Town’dan gelen bir demiryoluyla, çağlayan yakınındaki görkemli bir köprü üzerinden karşı yakaya geçilir. Köprüden aşağı bakıldığında çağlayanın oluşturduğu girdap ve akıntılar görülebilir. Çağlayanın yakınındaki kasabanın adı da Victoria Çağlayanı’dır.

ZAMBEZİ NEHRİ

Zambezi Nehri, Afrika’nın dördüncü büyük nehridir. Nehir, Orta Afrika Platosu’ndan doğar ve S biçimli bir vadi izleyerek Hint Okyanusu’na dökülür. Zambiya’daki Kalene Hill yakınlarında 1.460 m yükseklikte doğan başlangıç kaynağı,Angola’dan gelen kollarla beslenerek Zambiya’nın batı kesimi boyunca güney yönünde ilerler. Ardından kuzeydoğuya dönerek Zambiya-Zimbabve sınırını oluşturur. Mozambik topraklarına girdikten sonra güneybatıya yönelerek Hint Okyanusundaki deltasına ulaşır.

Başlıca kolları Kabompo, Lungue-Bungo (Lungwebungu), Chobe, Kafue ve Shire’dir. Havzası kıtanın bütün ortagüney kesimini içine alır. Toplam uzunluğu 2,574 km, su toplama havzası 1,390,000 km², yıllık ortalama debisi ise 7.100² m³/sn’dir.

Zambezi Nehri çeşitli büyüklükte ve bir düzineden fazla kolla beslendiği yukarı çığırında yaklaşık 300 m alçalır. Yüksekliğinin 880 m’ye indiği Kazungula’da (Zambiya) genişliği 1.380 m’ye ulaşır. Daha sonra bu dev su kütlesiyle Victoria Çavlanından aşağı dökülür. Yaklaşık 720 km boyunca Zambiya ve Zimbabve arasında akar. Bu bölümün yaklaşık 280 km’si Kariba Barajı’nın oluşturduğu Kariba Gölünden geçer. Mozambik sınırı yakınında başlayan orta çığırında, Cabora Bassa Barajı’nın oluşturduğu, Yaklaşık 320 km uzunluğundaki Cabora Bassa Gölü’ne girer. Aşağı çığırında önce Tete Havzası’na akar, ardından Lupata Boğazı’ndan geçerek Mozambik Ovası’na açılır. Buradaki geniş bir vadide ilerler ve bazı yerlerde 5-8 km genişliğe ulaşır. Vila Fontes yakınında, son büyük kolu olan Shire Irmağı’yla birleşir. Denize dökülme noktasına yaklaşırken, kum sırtlarıyla engellenen geniş, düz ve bataklık bir deltaya yayılır. Daha geniş olan doğu kolu kuzeydeki Muselo Nehri ile güneydeki ana ırmak ağzına, batı kolu ise Inhamissengo ve Melambe ırmaklarına ayrılır.

Ağız bölümündeki kum sırtları dışında sığlıklar, ivintiler ve çavlanlarla da kesintiye uğrayan Zambezi Irmağının yaklaşık 2.600 km’lik bölümü küçük buharlı gemilerle ulaşıma elverişlidir. Irmak üzerinde başlıca dört geçiş noktası vardır; Victoria Çavlanı Köprüsü, Kariba’daki baraj duvarı, Chirundu’daki (Zimbabve) köprü ve Mozambik’te Vila Nova da Fronteira ile Vila de Sena arasında uzanan köprü. Kariba Barajı, Kariba Boğazında Zambezi’nin sularını toplayarak hidroelektrik enerjisi üretir. Kariba Gölü, barajdan Şeytan Boğazına kadar 280 km boyunca uzanır ve genişliği 32 km’ye kadar ulaşır. Zambezi Irmağı çevresinde yaşayan başlıca halklar arasında Loziler, Tongalar, Şonalar, Çevalar ve Nsengalar sayılabilir.

ZAMBİA (ZAMBİYA)

Zambia topraklarının çoğu hafif dalgalı yüksek bir yayla üzerindedir. Yaylanın deniz seviyesinden yüksekliği 915 m ila 1525 m arasında değişmektedir. Güneye doğru uzanan ve Afrika’nın nehirlerinden biri olan Zambezi’nin meydana getirdiği vadi yaklaşık olarak 600 m yüksekliğindedir. Kuzeydoğudaki yaylayı kuzey-güney istikametinde akan Luangwa Nehri keser. Zaire hudûdundan doğan Kafve Nehri, güney istikametinde akarak batı yaylasına uzanır. Luangwa ve Kafve nehirleri Zambezi’nin kollarıdır. Zambia’nın kuzeyinde üç göl bulunur: Tanganika, Nweru ve Bangweulu gölleri. Bunlardan sadeceBangweulu tamamen Zambia hudutları içindedir. Kuzeydoğuda Muchinga Dağları 2130 m yüksekliğe ulaşır. Zaire sınırı boyunca yükseklik ortalaması 1280 m’dir.

İklim

Zambia ekvatora yakın olmakla birlikte, iklimi daha çok rakımla (yükseklikle) ilgilidir. Ülkede üç mevsim görülür. Mayıstan ağustosa kadar ülke soğuk ve kuraktır. Kasıma kadar sıcaklık yükselir ve yağış görülmez. Aralık-nisan arası yağışlı geçer. Güneyde yıllık yağış miktarı 584 mm, kuzeyde 1278 mm’dir. Ülkedeki ortalama yıllık yağış miktarı ise 814 mm’dir. Sıcaklıklar soğuk mevsimde 16°C ila 27°C, sıcak mevsimde 27°C ila 32°C arasındadır. Sadece kasım ayında, vadilerde aşırı sıcaklık görülür.

MALAWI

Güneydoğu Afrika’da bir ülkedir.

Tanzanya, Mozambik ve Zambiya ile komşudur. Ülkenin doğusundaki Malavi Gölü (Nyasa Gölü) yüzölçümün beşte birini oluşturur ve kuzeyden güneye uzanan büyük bir göldür.

1963’te İngiliz Milletler Topluluğu (Common wealth) üyeliğine giren Malavi, 1964’te bağımsızlığını kazanmıştır. Nüfus yoğunluğu yüksek bir ülkedir. Ülkede yaşayanlardan Chewa ‘lar nüfusun büyük bir kısmını oluşturur, Nyanja kabilesi, “Tonga”lar, kulak kesen Zulu kökenli Ngoni’ler, Tumbuka’lar ve çoğunluğu [Othimes kabilesi] olan Yao’lar diğer gruplardır.

Ekonomi

Malavi, dünyanın en az gelişmiş ve en yoğun nüfuslu ülkelerindendir. Nüfusun %85’i kırsal bölgelerde yaşayıp ekonomi ağırlıklı olarak tarıma dayılıdır.Gayrısafî yurtiçi hâsılasının üçte biri ve ihracat gelirlerin %90’ı tarımdan kaynaklanır. Geçmişte Malavi ekonomisi Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve diğer milletlerden oldukça büyük ekonomik yardıma bağımlı olmuştur.

En fazla ihraç ettiği ürünler arasında tütün, çay ve şeker kamışı, pamuk, kömür, boksit ve uranyum’dur.

İklim

Genel olarak tropikal iklimin etkisi altındadır. Hava sıcaklığı ortalama olarak temmuz ve ağustos aylarında 21°C ekim aylarında ise 29°C’dir.Dolayısıyla en sıcak aylar ekim ve kasım aylarıdır.Aralıktan nisan ayına kadar yağışlar çoktur.Yüksek bölgelerde ise sıcaklık ve yağış farkları fazladır.Yıllık ortalama yağış miktarı 1150 milimetredir.

SEYAHAT İLE İLGİLİ FAYDALI BİLGİLER:

AĞUSTOS  YILLIK ORTALAMA SICAKLIK DEĞERLERİ:                 

                                   En Düşük     En Yüksek       Yağmurlu Gün Sayısı

Johannesburg:            7 0C            18 0C                       1

Cape Town:               8 0C            17 0C                      12

Livingstone(Zambia):  15 0C            30  0C                     0

Mfuwe(Zambia):         17 0C           28 0C                       0

Lilongwe (Malawi):      7 0C            25  0C                      0

 

Daha kesin bilgi için geziye çıkmadan bir gün önce www.wunderground.com sayfasına başvurabilirsiniz.

Gün Doğumu ve Gün Batımı : 06.00 – 17.30

Saat Farkı: G. Afrika, Zambia ve Malawi Türkiye’den 1 saat geridedir. Türkiye’de saat 12.00 iken bu ülkelerde 11.00 olacaktır.

Getirilmesi Önerilen Eşyalar: Rahat, keten ve pamuklu, mümkünse yeşil, haki, bej renklerinde, uzun pantolon, şort, gömlek, uzun kollu bluz, t-shirt, yürüyüş ayakkabısı (Timberland tarzı ayakkabılar uygun), sandalet, mayo, geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü, weather-proof mont, dürbün ve ilaçlarınızı almanızı tavsiye ederiz.

Johannesburg ve Malawi’de gündüz ve geceleri sıcaklık farkı oldukça fazladır. Bu nedenle yanınıza yazlık giysiler ile birlikte mutlaka akşamları sizi soğuktan koruyacak ince bir kazak ve rüzgârlık almaları önerilmektedir.

Cape Town turlarınızda günlük giysilerinizi almanız yeterlidir. Bu kentte her zaman yağmur görülebilir bu nedenle yanınızda mutlaka ince bir yağmurluk bulundurmakta yarar var. 

Getirilmesi Önerilen Diğer Eşyalar: Güneş gözlüğü, şemsiye, evde varsa dürbün, mayo, güneş kremi, dudak koruyucusu, sivrisinek uzaklaştırıcı vücut spreyi, dilerseniz odada elektrik prizine takılabilen sinek kavucu, saç kurutucu,

Elektrik:  Elektrik 220 volt. Prizler G. Afrika’da ikili Malawi ve Zambia’da üçlü olabiliyor. Bu nedenle mutlaka yanınızda adaptör olmasında yarar var.

SAĞLIK:

Lütfen sağlığınızla ilgili size özel ilaçları yanınıza almayı unutmayınız. Seyahat edeceğiniz bölgeler kent merkezlerine uzak olacağından unuttuğunuz bir ilacın seyahat sırasında temini oldukça güç hatta imkansız olabilir.

Bunun yanında ishal, mide bulantısı, ağrı kesici, yanık kremi ve böcek ısırmalarına karşı merhem almanız yararlı olabilir.

  1. Sıtma İlacı:

Tüm grup üyelerinin seyahat sırasında sıtma ilacı almalarını önermekteyiz. Sıtma ilacı ile ilgili bilgiler aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.

İlacın seyahat başlamadan önce kullanılmaya başlaması gerekmektedir. Lütfen doktorunuz ile görüşüp, size uygun sıtma ilacını belirleyiniz. Türkiye’de sıtma ilaçlarının bulunması oldukça zor. Son dönem sıtma ilacı olarak bilinen MALERON adlı ilaç her ne kadar Türkiye’de satılmıyorsa bazı İstanbul eczanelerinde özel olarak getirtebiliniyor.

Genelde kullanılan yöntem, oldukça kuvvetli bir antibiyotik olan TETRADOX ilacının günlük olarak alınmasıdır. Ancak yan etkileri ve dozu konusunda mutlaka uzmana başvurmanızı tavsiye ederiz.

Sağlığa ilişkin alınması gereken eşyalar: Güneş kremi (yüksek derece), dudak kremi (dudak yumuşatıcısı), bol miktarda boğaz pastili, böceksavar aracı (220 volt), böceksavar sprey ya da kremi, talk pudrası (özellikle ayaklar için), gözü hassas olanlar için göz damlası, mide ilaçları.

Durgun sulara, göllere girmek sağlık için ciddi tehlike oluşturacaktır.

  1. Sarı Humma Aşısı:

Malawi ve Zambia turlarını yapacak olan misafirlerimizin (4 kişi) mutlaka Sarı Humma Aşısı yaptırmasını tavsiye etmekteyiz. Seyahate çıkmadan en az 10 gün önce 1 doz sarıhumma aşısı tavsiye edilir. Aşının 10 yıl koruyuculuğu vardır.

Sarı Humma Aşısını aşağıdaki telefonu arayıp, randevu alarak yaptırabilirsiniz.

Karaköy Sahil Denetleme: (0 212) 244 25 94

PARASAL İŞLEMLER:

  • Yanınıza döviz olarak ABD Doları veya Euro almanızı ve bunların küçük birimlerini bulundurmanızı öneriyoruz. Ufak alışverişleriniz için mutlaka bir miktar parayı yerel para birimine döndürmenizi tavsiye ederiz. Zambia ve Malawi gezilerinde Dolar ve Euro da kabul görmektedir.

VİZE: Güney Afrika, Türk vatandaşlarından vize talep etmemektedir. Ancak pasaportunuzun en az 6 aylık olmasına ve yırtık veya hasarlı olmamasına dikkat ediniz.

Zambia, vizesi kapıda alınmaktadır. Tek giriş vizesi 50 USD’dir.

Malawi Vizesi, kapıda alınacaktır ancak öncesinde Malawi göçmenlik bürosu tarafından onaylanmış vize yazısı gerekmektedir. Bu yazının bir kopyasını size vermekteyiz. Girişte mutlaka bu yazıyı göstermeniz gerekmektedir. Şu anda Malawi vize ücreti 70 USD’dir. Bu miktar vize alımı sırasında havalimanında ödenecek.

GENEL BİLGİLER:

Safari bölgelerine yapacağınız küçük uçak seferlerinde yanınıza maksimum 15kg kadar bavul alabilmektesiniz. G. Afrika’da bu limit 20 kg olabilmekte. Bu nedenle yanınıza gereksiz ve fazla eşya getirmemenizi tavsiye ederiz.

Seyahat sırasında kullanacağınız bavullar kesinlikle sert yüzeyli olmamalıdır. Sert yüzeyli bavulların küçük araçlarda taşınması problem olabilmekte.

Safari sırasında giyilecek renklerin haki, ve doğal tonlarda olmasını tavsiye etmekteyiz. Ayrıca safari sırasında parfüm veya vücut spreyi kullanmayınız.

Musluk suları içilmiyor. Kamplarda ve otellerde kapalı şişe sularını kullanmanızı tavsiye ederiz. Safari srasında araçlarda su olacaktır.

YEREL ACENTA BİLGİLERİ:

  1. AFRİKA

&BEYOND SOUTH AFRICA

TEL: +27 11 809 4300

ZAMBIA

(20 VE 21 AĞUSTOS)

&BEYOND SOUTH AFRICA

TEL: +27 11 809 4300

(22-24 AĞUSTOS)

AKORN DESTINATION MANAGMENT
31 Harley Street
Randburg 2194. South Africa
Tel: +27 (0)11 438 4524

MALAWI

m1 – INTERNATIONAL RESERVATIONS TEAM

Wilderness Safaris Malawi
P O Box 489, Lilongwe, Malawi

Bisnowaty Complex, Kenyatta Drive, Lilongwe, Malawi

TEL + 265 1771 393/153
CEP + 265 888 822 398 (Emergency)

OTELLER VE KAMPLAR

19 AĞUSTOS  – 20 AĞUSTOS 2012 (G. AFRİKA, JOHANNESBURG)

Protea Hotel Balalaika Sandton

Address: Maud Street

Sandown

Johannesburg

Telephone: +27 (0) 21 430 5390

Fax number: +27 (0) 21 430 5116

20 AĞUSTOS – 21 AĞUSTOS 2012 (ZAMBIA, LIVINGSTONE)

David Livingstone Safari Lodge

Address: Livingstone

Zambia

Telephone: +27 (0) 31 310 333

Fax number: +27 (0) 31 310 3398

21 AĞUSTOS – 24 AĞUSTOS 2012 (ZAMBIA, MFUWE)

Sanctuary Puku Ridge Camp

24 AĞUSTOS – 26 AĞUSTOS 2012 (MALAWI, MVUU)

Mvuu Safari Lodge

Tel: + 265 1771 393/153

26 AĞUSTOS – 28 AĞUSTOS 2012 (MALAWI, MUMBO ISLAND)

Mumbo Island Camp

Mumbo Island

28 AĞUSTOS – 29 AĞUSTOS 2012 (G. AFRİKA, JOHANNESBURG)

African Rock Hotel

Address: 48 de Villiers Avenue

van Riebeeck Park ext 9

van Riebeeck Estates

Telephone: +27 (0) 11 976 3486

Fax number: +27 (0) 86 537 9746

29 AĞUSTOS – 1 EYLÜL 2012 (G. AFRİKA, ULUSABA) 

&Beyond Dulini Lodge

Address: Sabi Sand Game Reserve

South Africa

Telephone: 013 735 2600

Fax number:  +27 (0) 13 735 2616

&Beyond Leadwood Lodge (SADECE 29 AĞUSTOS, NERMİN ARTAM)

Address: Sabi Sand Game Reserve

South Africa

Telephone: +27 (0) 13 735 2000

Fax:  +27 (0) 13 735 2616

1 EYLÜL – 4 EYLÜL 2012 (G. AFRİKA, CAPE TOWN)

Victoria & Alfred Hotel

Address: On the Waterfront Pierhead

Cape Town

South Africa

Telephone: +27 (0) 21 419 6677

Fax: +27 (0) 21 419 8955

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Et

Heybeliada’da Gezilecek Yerler

Heybeliada’da Gezilecek Yerler Heybeliada, İstanbul’un adalarından biri olup, doğal güzellikleri ve tarihi mekanlarıyla ziyaretçilere keyifli …

Bir yanıt yazın