Kınalıada Tarihi Mekanları
- Prens adalar içerisinde yer alan Kınalıada,yazın bolca turist ağırlamaktadır ve aynı zamanda tarihi yapıtlarıda çok fazla olmakta dır.
- İstanbul’a en yakınında bulunan Kınalıada, diğer ada topluluklarına nazaran daha az ağaca sahiptir. Bizans döneminde sürgünlerin yapıldığı bir nokta olup, en önemli sürgünü Romen Diyojen’dir.
- Kınalıada’da gezip görmeniz gereken çok fazla yer olmasa da, tarihi değerleri açısından zengin dir tarihi gezi yapabileceğiniz ve keyifli bir gün geçirebileceğiniz bir yer. İşte Kınalıada’nın gezilip görülmesi gereken tarihi yerleri:
Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi
- 1854-1857 yılları arasında inşa edilen Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi, Kınalıada’nın tarihi zenginlikleri arasındadır. Kilise, I. Abdülmecit’in fermanıyla birlikte yapılmaya başlanmış , Ermeni Patriği Hagop tarafından açılışı yapılmıştır. Kilisenin yarım apsisi doğusunda, narteksi ise batısında yer almakta. Bu tarihi yapının mimarisinde 1859 yılında Hasköylü ressam Ananias’ın resimleri görülmektedir. Sade bir mimariye sahip olan yapı, Kınalıada’daki tek Ermeni Ortodoks kilisesidir.
Kınalıada Camii
- Ada da uzun yıllar boyunca müslümanların ikamet etmesine rağmen.adada cami bulunmamaktaydı Kınalıada da ki Müslüman cemaati dönemin başbakanı Adnan Menderes’ten bir cami yapılmasını istemiştir.o dönem başbakanı adnan menderes ise Karaköy’den bir mescid sökülüp oraya monte edilmesi konusunda karar kılmıştır. Fakat bu durum gerçekleşmeyince 1964 yılında Turhan Uyar oğlu ve Başar Acarlı söylemi tarafından Kınalıada Camii inşa edilmiştir. Kınalıada Camii’si de oldukça tarihi ve hikayesi bulunmaktadır.
Kınalıada Dönüşüm Manastırı
- Manastır Tepesi’nde bulunan Dönüşüm Manastırı, Kınalıada’nın en yüksek tepesinde yer almaktadır. Manastırın mimari dokularını mistik bir atmosfer eşliğinde inceleyebilirsiniz. Sadece vaktinizin bir saatini Dönüşüm Manastırında geçirebilirsiniz.
Kınalıada Sirakyan Evleri
- 1900’lü yıllarda Kınalıada’da yaşayan Sirakyan ailesine ait olan Sirakyan İkiz Evler, adanın tarihi değerleri arasında çok değer içermektedir. Evlerin her birinin 11 odası bulunmakta olup, 634 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Sirakyan İkiz Evleri, Kınalıada’nın en güzel mimari eserlerinden biri olmaktadır. Kınalıada ya gittiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri.
- Adalar Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Buraya Tıklayınız.