Mutasyonlu virüs nedir?
MUTASYONLU VİRÜS NEDİR?
- Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı COVID-19 Sözlüğü’nde yer alan bilgilere göre mutasyon; bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik anlamına gelir.
- RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir.
MUTASYONLU VİRÜS HANGİ İLLERDE GÖRÜLDÜ?
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen hafta yaptığı açıklamada mutasyonlu virüsün 17 kentte görüldüğünü duyurmuştu. Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Sema Turan, mutasyonlu virüs görülen kent sayısının 23’e yükseldiğini belirtti. 23 şehrin hangileri olduğuna dair ise henüz bir bilgi paylaşımı Sağlık Bakanı ve Bakanlık tarafından yapılmadı.
- Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısı ardından yaptığı açıklamada ise Türkiye‘de görülen mutasyonlu virüsü dikkatle takip ettiklerini belirterek, “Riskli mutasyonlar sınır tanımadan yayılıyor. Ülkemizdeki İngiltere mutasyonu 196 oldu, 2 Güney Afrika, 1 de Brezilya varyantı ile karşılaşıldı. Yeni mutasyonların görüldüğü ve vakaların yeniden artışa geçtiği bugünlerde tedbirlerden taviz vermeden mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
MUTASYONLU VİRÜS BELİRTİLERİ NEDİR?
İngiltere’deki 6 bin kişilik rastgele bir örneklemden alınan pozitif testlere dayanan sonuçlarda, aynı zamanda tat ve koku kaybının virüsün yeni formuna sahip olanları etkileme olasılığının daha düşük olduğu görüldü.
Bilim insanları daha önce yapılan çalışmalarla ilk olarak Kent şehrinde tespit edilen B117 varyantının virüsün orijinal versiyonundan yüzde 50-70 oranında daha bulaşıcı olduğunu ortaya koydu. Türkiye de dahil olmak üzere 60’dan daha fazla ülkeye uluşan mutant virüsün daha ölümcül olabileceğine dair bazı kanıtlar da bulunuyor. Ancak, konuya ilişkin araştırmalar sürüyor. Öte yandan, biri Güney Afrika’dan diğeri Brezilya’dan olmak üzere diğer iki mutasyonda B117’den daha düşük seviyelerde dünyada yayılıyor.
ONS tarafından yapılan analizde Kasım ile Ocak ayları arasında hem mutasyonlu virüs, hem de eski varyant ile enfekte olan insanların pozitif test etmeden bir hafta önceden yaşadığı semptomlar araştırıldı.
Araştırmanın sonuçları ise şu şekilde;
Yeni varyantla enfekte olan yaklaşık 3 bin 500 kişilik bir grupta hastaların;
- % 35’i öksürük,
- % 32’si yorgunluk,
- % 25’i kas ağrısı,
- % 21,8’si boğaz ağrısı,
- % 16’sı tat kaybı,
- % 15’i koku kaybı bildirdi.
Eski varyantla enfekte olan 2 bin 500 kişilik bir gruptaki hastaların ise;
- % 28’i öksürük,
- % 29’u yorgunluk,
- % 21’i kas ağrısı,
- % 19’u boğaz ağrısı
- % 18’i tat ve koku kaybından muzdarip olduğunu açıkladı.
Bununla birlikte, her iki grupta da baş ağrısı, nefes darlığı, ishal ve kusma seviyelerinde fark yoktu.
- Gündem Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Buraya Tıklayınız.